La Fàbrica del Sol

 Aquest nou equipament municipal és en si mateix un exemple de sostenibilitat i de responsabilitat en l'ús dels recursos, tant des del punt de vista arquitectònic com funcional. La rehabilitació de l'edifici ha integrat mesures i solucions ambientals, com ara l'aprofitament de l'aigua pluvial, una pèrgola per a colectors solars i plaques fotovoltaiques a més de ventilació natural, entre d'altres. L'edifici es presenta com un organisme viu, perfectament integrat en el seu entorn, que es retroalimenta a partir d'energies renovables, entre altres innovacions.
  A l'entrada el visitant troba un punt de recepció i informació i un primer punt de diàleg, mitjançant una presentació interactiva sobre el transport sostenible. L'espai polivalent i la terrassa completen un itinerari de visita pel nou equipament, el bar del qual es nodreix de productes de comerç just. Al terrat i a la façana hi trobem caixes niu per a Gralles, mallarengues i rat-penats.

 L'equipament es troba situat en un emplaçament amb un gran potencial per conèixer millor les fonts d'energies bàsiques dels últims 150 anys d'història. Una xemeneia i un pont grua del complex fabril recorden l'ús del carbó com a font d'energia molt contaminant en el passat. L'antic gasòmetre de la Catalana de Gas evoca encara avui aquesta energia de transició.